Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plazma a LCD - producenci wyjaśniają fakty i mity
Torrent Invite > Pomoc > Komputery | Hardware | Konsole
fantomass
Plazma a LCD - producenci wyjaśniają fakty i mity

Opublikowano: 05.01.2007 r, 22:21

Panasonic, Hitachi i Pioneer stworzyły serwis internetowy poświęcony tematyce płaskich telewizorów. Witryna ma ułatwić konsumentom wybór telewizora, który najlepiej spełni ich oczekiwania.

W serwisie www.plazma-lcd-fakty.pl producenci starają się rozwiać różne mity związane z technologią plazmową, przedstawiają także wyniki różnych badań oraz wyjaśniają różnice między PDP (Plasma Display Panel) a LCD (Liquid Crystal Display).

Na stronie obalono m.in. stereotyp na temat podatności telewizorów plazmowych na wypalanie się. Wytłumaczono także, jak to się dzieje, że telewizory plazmowe i LCD, wbrew obiegowym opiniom, w rzeczywistości zużywają bardzo podobną ilość energii. Udowodniono też, że trwałość ich jest podobna i w obu przypadkach wynosi ok. 60 tys. godzin.

Na stronie www.plazma-lcd-fakty.pl udostępniono także przewodnik z użytecznymi wskazówkami, które mają ułatwić wybór telewizora z płaskim ekranem, dostosowanego do potrzeb klienta.
Poroch
Kuzyn ma plazmę Panasonica, a ja LCD Fujitsu i mimo to ,że Panasonic jest "bardziej firmowy", to lepszy obraz moim zdaniem wyświetla LCD. biggrin.gif
maxidig
Oczywiscie ze LCD jest lepszy plazma po jakims czasie sie wypala a te usterki juz nie sa odwracalne, zywotnosc takiego telewiozra to kilkanascie lat po czym obraz oraz jego ostrosc pogarsza sie. LCD tez nie sa idealne gdyz pojedyncze pixele ulegaja rowniez wypaleniu lecz to jest mniej wiodoczne niz w TV plazmowych. NIe polecam kupowac telewizora LCD w przecenach gdyz producenci telewizory swoje dziela na 4 klasy, kazda klasa posiada pewna dozwolona liczbe juz uszkodzonych pixeli na etapie produkcji i oczywiscie takie telewizory z juz uszkodzonymi pixelami trafiaja na promocje.
H4WK
Mam tu linka który bardzo ładnie i zrozumiale przedstawia różnice pomiędzy tymi wyświetlaczami, artykuł jest o telewizorach HD Ready

Poradnik: wybieramy telewizor HD Ready

mam nadzieję, że komuś się przyda, zapraszam wink.gif
wikinson
wg mnie mozna sie sprzeczac, jednak moim zdanie LCD jest o wiele lepsze. Posiadam 32 calowy LG, nie mam do czego sie przyczepic, z opowiadan znajomych i rodziny co maja plazme jest odwrotnie do mnie, co chwile na cos narzekaja
HISTORYK
Lepszy jest LCD plazma ma drogie części i podobno częściej sie psuje.
Lulzy
Jeśli komuś zależy na jakości obrazu to po prostu nie ma innej opcji jak plazma. Najlepszą czerń i jakość w ogóle zapewnia Pioneer Kuro, który jest bezkonkurencyjny, ale niestety drogi. Z tego co wiem na drugim miejscu pod względem plazm jest Panasonic. Osobiście nie brałbym nic poza tymi dwiema markami. Problem z plazmami jest (ponoć) tylko ten, że nie lubią one zbyt dużej ilości światła padającego na nie i że opłacalne są tylko duże ekrany. W każdym razie jeśli ktoś naprawdę ceni sobie jakość obrazu, ma odpowiednio dla plazm oświetlony pokój i stać go na duży, wypasiony telewizor - niech kupuje plazmę. Ja tymczasem muszę zadowolić się LCD Samsunga LE40M87 Full HD. Jest dobry, a nawet bardzo dobry i świetnie sobie radzi z filmami w HD, ale niestety nie jest to plazma Pioneera (50 cali plz rolleyes.gif ). Oglądanie programów w SD (zwykłej rozdzielczości) na LCD to mordęga...
skrzypol1
Pioneer bodajze zrobil powazna ankiete wsrod konsumentow, łącznie z przedstawianiem LCD i plazm do ogladania i porownania obrazu. Wiekszosc badanych wybrala plazmy.
adamski8
LCD jest lepsze od plazmy poniewaz: plazmy sie bardziej grzeja, posiadaja w wiekszosc mniejsza rozdzielczosc, pobieraja wiecej pradu w stosunku do LCD.
Kwazi
nie no LCD o wiele lepsze, plazma jak już to tylko w TV a nie w monitorach, a to ma dosyć istotne znaczenie.
Smartek
Śmieszą mnie ludzie, którzy piszą, że LCD ma lepszy obraz niż plazma. LCD na dzień dzisiejszy to bardzo niedopracowana technologia (choć jest znacznie lepiej niż było np. 2 lata temu!), dzięki której nie uda się po prostu uzyskać dobrej czerni. Nie da i tyle.
Mam od ponad dwóch lat plazmę Panasonica. Świeci w dalszym ciągu jak nowa.
Ostatnio nabyłem projektor "na bazie" LCD i po dwóch latach z 42" plazmą widzę teraz na ścianie, że czarny jest bardziej szary niż czarny.
Jakbym miał teraz wybierać to ponownie wziąłbym plazmę.
waldi198
ja jestem w obecnej chwili na etapie poszukiwania telewizora i chyba wybiore plazme poniewaz ogladalem rozne LCD w sklepach i co z tego ze sa niby full hd jak maja obraz gorszy od plazmy ktora ma 1024x768
VPM
Nie wiem czemu, ale plazmy bym nie kupił. Tylko LCD.
Bryndza
Mi się wydaje, że większość osób kupuje LCD. Ludzie wierzą w bajki o szybkim wypalaniu się plazmy i o słabych kolorach jakie wyświetla plazma
kowal211
Ja posiadam LCD i jestem zadowolony z tego zakupu. Słyszałem, że plazma się po jakimś czasie wypala wiec wybrałem LCD.
Vell
Plazma ponoć o wiele lepiej się sprawdza przy sygnale niskiej rozdzielczości, a nie oszukujmy się wielu użytkowników paneli hd ready/full hd tak naprawdę jeszcze głównie korzysta z telewizji sd. Natomiast jeśli ktoś ma dostęp wyłącznie do materiałów hd/tv hd to wtedy moim zdaniem lcd niczym nie ustępuje plaźmie, a ma nawet nad nią przewagę (m. in. zużycie prądu).
Pochi
do ogladania tv w SD to plazma
do gier lcd
maximoos80
Plazma tez się do gier nadaje, tylko nie jest tak bardzo wyrazista jak lcd (obraz jest mniej ostry), ale napewno nie można jej odmówić mniejszej szczegółowości. Tak naprawdę to najlepiej naocznie porównać obie technologie. Ja wybrałem plazmę.
A jeśli chodzi o telewizję to na SD plazma nie ma sobie równych, no może poza poczciwym starym CRT
ubutcher
Wszystko jest kwestią wymagań i kwoty jaką chcemy w to zaangażować. Ja osobiście bym postawił na LCD.
Adziu
Powiem tyle - jeżeli chodzi o naturalność kolorów to wyraźnie lepsza jest plazma, na mojej plazmie trawa jest idealnie zielona, a na LCD w podobnej cenie który oglądałem była jakaś taka żółta (ten sam obraz), oczywiście podobnie jest z innymi kolorami, dodatkowo mam wrażenie ze LCD bardziej męczy oczy...
ferros
Biorąc pod uwagę jakość obrazu plazma porządnej firmy (nie ma ich zbyt dużo) ma ogromną przewagę nad panelami LCD. Natomiast zdecydowanie nie polecam tanich plazm, po kosztach lepiej wziąć LCD.
Alexander666
Jak dla mnie, taka strona stworzona przez producentów a nie pasjonatów jest wiarygona tak samo jak informacje w Fuckcie lub na pudelku. Od po prostu zostało im trochę plazm w magazynach (zwróćcie uwagę na to że stronę stworzyły firmy które na początku uważały że plazma wygra z LCD) i trzeba to szybko upłynnić zanim stracą na wartości tak że trzeba będzie oddać ponizej cen produkcji (a ta spada z dnia na dzień).
TRJ
Zaineresowanym polecam poszukac na jednym z dwoch glownych polskich forow poswieconych HD - jesli chodzi o roznice technologiczne w Plazmie i LCD znajda sie zankomite artykuly ktore (mi przynajmiej) wiele wyjasnily (np. dodalem do slownika nowe slowa, jak np. "luminofory" smile.gif ) ja jestem swiezo przed zakupem Samsunga LE40A786 i przez ostatnie 2-3 miechy przewertowalem mnostwo danych z tym zwiazanych i jestem w stanie powiedziec tylko jedno... ani tradycyjny LCD ani tradycyjna Plazma. Kupujcie LEDy smile.gif

jesli chodzi o najprostsze roznice to zamknalbym to w tych punktach:
1. Czlowiek rzadzi LCD. Plazma rzadzi czlowiekiem.
2. Jak ktos ma liberalne poglady i robi wszystkiego po trochu, to kupuje LCD. Jak ktos jest konserwatysta i na telewizorze oglada tylko telewizje, to kupuje Plazme.
3. Jak ktos ma duzy salon to malo kasy to kupuje Plazme. Jak ktos ma duzy salon i duzo kasy to kupuje LCD. (aczkolwiek to nie jest generalna zasada:P )

Po za tym:

1. Jak ktos ma plazme to mowi ze plazmy sa lepsze. Jak ktos ma LCD to mowi ze LCD sa lepsze.

A ja, tak jak mowilem, kupuje 40" na LEDach i jestem swiecie przekonany ze za te pieniadze dokonuje absolutnie najlepszego wyboru.

PS
Kochani, nie siedzcie zbyt blisko ekranow bo szkoda oczu i nie wierzcie sprzedawca w Saturnie ze oni maja 52" ekrany w domu smile.gif chyba ze nosza okulary i maja pryszcze tongue.gif
maku
kupowałem TV w tym roku
łaziłem po sklepach oglądałem
napatrzyłem sie na różne TV plazmy LCD
wybór padł na LCD
dlaczego według mnie:
piękny obraz,
idealne kolory,
zużycie energii,
Model jaki zakupilem
to Samsung seria 6 rozmiar 32"
jedna z 1 32" FullHD
wiec i cena była jak na 32" wysoka

W domku długo nie mogłem się przyzwyczaić kolory obraz na każdym filmie jak w brazylijskim serialu (powaznie wyraźne głebokie kolory)

Nie zamienił bym juz LCD na plazme
a moze to moje oko nie fachowe
Zielony24
Plazma się wypala? nie wydaje mi się, może kiedyś tak było, teraz są specjalne oprogramowania które co jakiś czas zmieniają położenie ekranu o 1px, zapobiega to między innymi "wypaleniu" loga stacji TV, ma czerń jak czerń, może i kolory są mniej żywe ale ja osobiście wole mniej żywe kolory i pełną czerń niż szarą czerń jak w przypadku LCD.
Sam niestety kupiłem LCD Samsunga gdyż też myślałem że się wypala itd. teraz żałuje bo oglądanie filmów na LCD w nocy strasznie wkurza:), szczególnie horrory się słabo ogląda smile.gif
ale cóż na przyszłość będę wiedział co jest lepsze, chociaż następnym moim telewizorem będzie OLED - oby biggrin.gif
Adziu
Dziwi mnie zdanie niektórych że LCD ma ładniejsze kolory, co jest dla mnie śmieszne (chyba że porównywać najtańsze plazmy z najdroższymi LCD), polecam iść do sklepu rtv gdzie zazwyczaj na wszystkich telewizorach leci ten sam obraz - wtedy widać wszystko jak na dłoni. Moje spostrzeżenia - Trawa która była idealnie zielona na plazmie, na nienaturalnie jasnych LCD wyglądała bardziej na żółta, również nienaturalny kolor miała np. woda.
PS. Śmieszne jest to że ktoś pisze LCD jest lepsze, a powód ? Bo posiada LCD biggrin.gif Zarówno LCD i Plazma ma swoje zalety, ja wybrałem plazmę ze względu na jakość obrazu. A co do faktu wypalania i żywotności czytałem artykuły ze Plazmy faktycznie są bardzo mało żywotne - ok 15lat. Tragedia liczyłem że kupuje telewizor na 50...
george
Nie wiem, czy mozna rozstrzygnac co jest lepsze. Do niektorych zastosowan lepiej bedzie sie sprawdzala plazma, do innych LCD. Na pewnym forum ( jednym z wiekszych w Polsce o hdtv ) mozna dokladnie wyczytac, co do czego sie nadaje i wybrac sie do sklepu smile.gif
dzes
Jeśli chcemy mieć ostry obraz (szczególnie full hd games - xbox360 albo playstation 3) to zdecydowanie LCD Full HD. Jeśli chcemy oglądać filmy to oglądając na plazmie będziemy bardziej czuli się jak w kinie. I nie wiem czy jest to coś, co powinno się cenić. Ja jestem fanem LCD i przy tym zostanę. Tej ostrości przy odtwarzaniu z blu raya nie da się nie pokochać. Jeśli ktoś już jest przekonany do plazmy to lepiej niech kupi projektor biggrin.gif
DjAbdul
Osobiście jestem użytkownikiem LCD Toshiba Regza Full HD i nie do końca jestem zadowolony. Posiadam pełen pakiet N-ki, aczkolwiek jakość i tak pozostawia wiele do życzenia. Fakt faktem, fajnie się gra na PS3, bo super jakość detali i w ogóle, ale czarnego koloru to te LCD-ki nie potrafią reprezentować. Może niedługo pomyślę nad zmianą LCD na OLED.
robertd
Heh. Plazma którejś tam generacji jest już naprawde dobra, tak samo jak LCD. Plazma się wypala przy stałym obrazie dlatego producenci roziwązali to w ten sposób ,że obraz ten przemieszcza się, oczywiście nie w jakimś super tempie. Poza tym plazma pobiera więcej prądu niż LCD, ale ma za to lepsze kolory. Jednak LCD jest tańszy, dlatego się tak dobrze sprzedaje.
NEO
kazdy chwali to co ma ludzie nakupili LCD bo tanie i mowia co to nie za cudo.ja sam mam lcd LG 42 cale hd redy wcale jakos mnie nie cieszy jak odpalilem na tym PS2 to bylo rozmyte takie zycie lcd.pod PS3 jakos ujdzie.ja tego nie kupowalem i mi to zwisa co to jest.ale pamietam plazmy Sony wega engine tak to sie chyba zwie to zarabiscie bylo widac i kolory i wszystko.jak ogladalem film ktory byl o rafach koralowych to ciagle moglem patrzec na te kolory i reszte
rafaello19742
Jestem zdecydowanym zwolennikiem LCD.Mniejsze zużycie prądu piękne żywe kolory.
Plazma ma krótszą żywotność wydziela dużo ciepła , pobiera dużo prądu.
lukaszkrkpl
W domu mam plazme 42 " - jako tv jest rewelacyjna ale do xboxa juz nie jest tak ladnie przy dynamicznych scenach widac jak pojawiaja sie zielone smugi... wiec jak ktos ma uzywac tv tez do grania to niech bierze lcd.
panda
mam 40" lcd samsunga, fajnie smiga. chociaz 100hz odswiezanie by lepiej mi robilo wink.gif.
a co do plazm, to malo jakie lcd moze sie rownac z produkatmi pioneer'a, szczegolnie seria pdp. to jest dopiero jakosc!
donmateo
CYTAT
"Jestem zdecydowanym zwolennikiem LCD.Mniejsze zużycie prądu piękne żywe kolory"

To raczej nie jest prawdą. Już sama budowa ekranów LCD wyklucza 'piękne żywe kolory'. Są to ekrany pasywne, czyli takie które do działania potrzebują zewnętrznego źródła światła. Właśnie od podejścia producenta do tego oświetlenia zleży jakość wyświetlanego obrazu. Poza tym pewnie we większości komputerów tego globu zamontowane są matryce LCD typu TN czyli coś co bym nie nazwał wyświetlaczem (:

Co do zużycia prądu to to zgodzę się z Tobą połowicznie, różnice są ponoć niezauważalne, więć 'who cares?'

Kolejną sprawa to cena. Kiedyś dawno dawno temu różnica cen była duża. Ktoś się orientuję jak jest teraz?
pit010
Odwieczny problem.. Plazma? czy LCD?
Powiem tak, wielkiej różnicy i tak nie odczujecie...
Plazma:
+ kąt widzenia
+ czarna czerń
+ co powinno być białe, jest białe
+ brak "motion blur"
+ kolory są żywsze
- droższe
- krótsza żywotność

LCD:
+ mniejszy pobór prądu
+ tańszy
+ lepszy do TV-out
- kąt widzenia
- kiepskie kolory
- smugi przy "akcji"

To tylko kilka +/- jest wiecej, ale nie chce mi sie wymieniać ;]
Jeżeli czytam jak ktoś pisze, że plazma sie wypala to mnie szlag trafia. Wypalały sie te pierwsze, teraz już mają zastosowane filtry, obraz ciągle drży (oko nie dostrzeże) dlatego miejsca w których obraz sie nie zmienia (znaczek z rogu ekranu) już sie nie wypala. Żywotność plazmy też nie jest wiele mniejsza od LCD... Ci którzy mają LCD zawsze powiedzą ze ten ekran jest lepszy i odwrotnie.

Jeśli Plazma to:
-Philips
-Samsung

Jeśli LCD to:
-Sharp ! - niedoceniany a "AQUOS" jako jedyny na rynku ma maksymalny kontrast statyczny 2000:1 ! Kontrasty podawane w reklamach to dynamiczny, który każda firma liczy sobie inaczej ;]

Miłych zakupów smile.gif
george
Kurde, ile na TI mamy prawdziwych specow. Co jeden to madrzejszy.
Panowie, zapraszam TUTAJ - przeczytacie tam o tym, co nalezy wybrac w zaleznosci od tego, co oczekujecie. I nie pierdzielic, ze ten bierze mniej, ten wiecej pradu. Co, roznica bedzie 2 zlote ? Co to za roznica... Zadna ! Tak naprawde to ci, ktorzy kupili LCD beda chwalili LCD a plazma zla. Ci, co kupili plazme, plazma dobra, LCD do bani. W artykule jest tez wymienione, ktore parametry sa tak naprawde wazne. Niektorzy kupuja jakies buble na wyprzedazach i chwala sie, ze oni maja kontrast "pińćset".
seba1978
Ja kupiłem sobie LCD 47 cali i super sprawa, fajne jest także to, że sobie laptopa mogę podłączyć i mam wielgachny monitor biggrin.gif przydatne to jest jak filmy oglądam smile.gif
themesrlz
ja wole LCD. co prawda nie mialem do czynienia z jakimis drogimi plazmami i porownujac LCD i plazme <4000zl wolalbym LCD. nie wiem jak inni, ale ja ogladajac plazme mam wrazenie, ze ekran mruga(cos jak za slabe odswiezanie w CRT), a kolory sa jakies takie mdłe. Nie wiem skad ludzie biora te teorie, ze plazma ma lepszy kontrast.. Jedyne co moge przyznac plazmie na plus to czas reakcji.
Coornholio
ostatnio kupowałem TV do PS3 i wybrałem Philipsa serii 5000 32" FullHD u muszę przyznac ze jestem zadowolony z zakupu.

A co do wojny Plazma kontra LCD to:

po pierwsze zuzycie energii przez plazmy jest o 100% wieksze niz LCD ok roku 99 bo wtedy wynosilo ok 400W w 2008 roku plazmy zuzywały ok 200W a LCD ok 150W teraz to zuzycie jest porównywalne w obu telewizorach.

po drugie co do obrazu to każdy lubi co innego więc jeśli ktoś poszuka czegoś odpowiedniego dla siebie to nie koniecznie musi wybrać plazmę bo może mu naprawde odpowiadać obraz z jakiegoś modelu LCD

po trzecie co do żywotności to będąc na pokazach premierowych plazm Philipsa czy Panasonica w latach '90 to żywotność tamtego ustrojstwa wynosiła 10.000 godzin, co nie miało znaczyć że mija te 10 tysięcy i telewizor się wyłącza tongue.gif teraz ten czas jest sporo wydłużony producenci podają nawet że 60 tys\h lecz w praktyce jest to ok 30 tys. i przy standardowym używaniu takiego odbiornika mniej więcej koło 8 godzin dziennie to jest jakieś 10 lat.

po czwarte ceny kiedyś plazm zakrawały o zawrót głowy bo oscylowały w granicach 75-100 tysięcy złotych za sztuke !! tak tak Panie i Panowie taki to był kiedyś rarytas, teraz jak wiadomo ceny sie bardzo do siebie zbliżyły i bez wahania można się zdecydować na plazmę.

tak więc reasumując to skromne porównanie nie można jednoznacznie powiedzieć kup ten bo jest lepszy, jest to kwestia osobistych upodobań i troche zasobności portfela... no i oczywiście kącika melomana w domu w którym będziemy sie oddawać przyjemności z posiadania smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.