Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka w photoshopie :)
Torrent Invite > Pomoc > Tworzenie stron | Webmastering | Grafika > Grafika Komputerowa
Torrenter
Hejka, mianowicie juz od pewnego czasu chciałem się trochę podszkolić w robieniu prostych rzeczy w Photoshopie smile.gif Możecie polecić jak e-learning video ewentualnie jakiś tutorial ? Jestem na bitme wiec cos się znajdzie ale tego jest tyle ze niewiadomo co sciągac tongue.gif jeszcze takie pytanko orientuje się ktos który sciagnąc zestaw Adobe ? Bo tego jest milion wersji wszedzie !!! i tez mam problemy z wybraniem dry.gif i cos jeszcze czym moza połączyc gifa z jpg'em chcać zrobic avatara badz signaturke ? Sorry ale jestem kompletnym n00bem w tych sprawach smile.gif
mystiq
Z czystym sumieniem polecam Photoshop.Top.Secret 5 płyt dvd. Ściągnąłem całkiem niedawno i jestem bardzo zadowolony.
stania
Osobiscie to polecilbym zaczac od VideoToruntiali, z prostym urzyciem filtrow, masek, warst, broszur etc. Najlepiej zarejestruj sie na jakims forum graficznym o PS i poczytaj tutk'i tam, potem bedziesz wiedzial jaka grafika cie interesuje, i co bedzie ci potrzebne do jej wykonania, a co za tym idzie bedziesz wiedzial w jakim kierunku sie ksztalcic. Sam korzystam z Photoshopa tylko na potrzeby www, wiec nie polece ci niczego precyzyjnie, ale moge polecic forum, ktore jest na prawde dobre dla noob'ow i nie tylko - KLIK

Co do polaczenia gif z jpg to nic prostrzego, uruchom sobie ImageReady (jest razem z PS) i dodaj klatke do gifa.
Torrenter
O kurde smile.gif moze jakies ripy się znajdzie wink.gif Dzięki smile.gif
Wyro
a ja powiem inaczej smile.gif
ja sie nie uczylem/ucze z tutoriali bo to troszke bez sensu
naprawde wieksza fraja samemu odkrywac opcje metoda prob i bledow i satysfakcja ogromna jak wyjdzie jakis ciekawy efekt ktory znasz tylko ty ;]
Torrenter
dzięki Stania z link do forum juz się rozglądam smile.gif
mystiq
Jeśli nie masz problemu z angielskim zapraszam KLIK Można tam znaleźć wiele ciekawych tutków. Podobnie jak ty raczkuje w tej dziedzinie ale zaczyna mi się to coraz bardziej podobać tak więc od lamera do grafik kodera - choć nie wiem czy dożyje do tego momentu.
Torrenter
Dzięki tez lookne smile.gif To prawda, zeby w pełni opanować technika przyzwoitego tworzenia grafiki na poziomie to potrzeba trochę czasu ale pozniej jaka satysfakcja smile.gif
NEO
na początku to zapoznaj się z podstawami, narzędziami byś wiedział gdzie co jest i jak działa..bo co z tego że np odpalisz tuta..patrzysz robisz a tu naglą nie wiesz gdzie jest dane narzędzie wink.gif a potem to sam możesz dokonywać modyfikacji danego efektu możesz zmieniać itd
barti1744
NEO dobrze prawi, na sam początek najlepiej nauczyć się dokładnej obsługi najważniejszych narzędzi, przede wszystkim pen tool'a wink.gif Dzięki niemu można zrobić naprawdę niezwykłe rzeczy, ja nauczyłem się tak naprawdę jego obsługi dzięki TEMU.
Ze stron mogę polecić :
PSDTUTS - Znakomite tutoriale i artykuły
Abduzeedo - Jak wyżej
Good-tutorials - Tutoriale na każdym poziomie trudności - od banalnych po naprawdę wymagające jakiejś już wiedzy
deviantART - Największy znany mi zbiór pędzli, stocków, wzorków etc. pod jednym dachem wink.gif
Mam nadzieję, że co nie co stąd się przyda biggrin.gif
Torrenter
Dzięki barti wink.gif Wszystko sie przyda tylko czas trzeba znależć na nauke tongue.gif Ale napewno jak ktos wejdzie w ten temat nie zawiedzie się smile.gif
combos
Nie potrzeba tutoriali biggrin.gif Wszystkiego można się nauczyć samemu. Tak lepiej bo wiesz dokładnie kiedy użyć danego narzędzia, więcej kombinowania tym więcej się dowiesz biggrin.gif Mnie photoshop nadal zaskakuje biggrin.gif
50WIK
Jak to robią prawdziwi naukowcy, Metodą prób i błędów. Więcej sie dowiesz więcej zapamiętasz. =)

#edit błąd ort.
I
tak jak mówią moi przedmówcy : metoda prób i błędów

jeszcze taka mała rada : jak masz PS w wersji PL to zmień na ENG
większość tutków jest w tym języku wink.gif szybko można się połapać ocb

jak masz jakieś pytania: PW happy.gif
Torrenter
Bullet bede miał Cie na uwadze wink.gif Metodą prób i błędów fajna zabawa ale trzeba tez wiedziec co się z czym je wink.gif
barti1744
A i jeszcze taka strona, może komuś się przyda :
pstools - "głównym przeznaczeniem jest ułatwienie osobom korzystającym z tego programu, zrozumienie tutoriali pisanych z wersją angielską programu Adobe Photoshop i odwrotnie." Jeżeli ktoś ma wersję PL i nie rozumie nazw niektórych narzędzi i na odwrót to strona bardzo mu się przyda wink.gif
combos
Jeszcze polecam stronkeEGRAFIK można się z niej dużo nauczyć ;]
pawelziom93
Photoshop Top Secret
Torrenter
Ja jeszcze mam takie zapytanie, mianowicie czy trzeba posiadac jakies zdolnosci, umiejętności w rysowaniu na papierze, zeby stworzyc coś w PS ? smile.gif Pytam tak z ciekawosci bo ja z plastyki to noga jestem tongue.gif Bardziej mi chodzi o osoby które poruszaja się w PShopie czy rysują tez na papierze ? smile.gif
barti1744
Manualnie to ja wysiadam, na kartce potrafie narysować domek z kresek wink.gif W photoshopie te umiejętności potrzebne są, gdy masz tablet i chcesz na poważnie coś tworzyć, ale jeżeli nie zamierzasz działać żadnym tabletem to żadne umiejętności plastyczne nie są wymagane wink.gif No oprócz wyobraźni i dobrych pomysłów biggrin.gif
Torrenter
No własnie oto mnie chodziło smile.gif Nie no co Ty tabletem nie bede się bawił tongue.gif Mysle podobnie, wyobraznia i fajny pomysł i wdrożenie go w PS i satysfakcja ze stworzenia czegos własnego wink.gif Thanks barti wink.gif
Pr0miL
Ja proponuje ang wersje photoshopa CS3 + do tego jakies dobre tutki np top secret, albo tuturiale zawarte na stronie grafart.org. No i na koniec trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, poniewaz za nim do czegos sie dojdzie, niestety potrzeba duzo duzo czasu i poswiecenia wink.gif

Pozdrawiam
paqua
Photoshop to temat rzeka. Tak jak już wspominali przedmówcy... musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie wymagaj od siebie, że będziesz od razu robił ciekawe rzeczy. Chyba, że kopiował to co zobaczysz w tutorialu... i niestety nie wiele rozumiał.

Co do wyboru wersji Photoshopa to bym nie szalał. Ja pracuje zawodowo na PSie od 12 lat. Teraz przesiedliśmy się w firmie na CS4. Nie wiem czy to była słuszna decyzja. Jedynie ta 64bitowość skusiła nas chyba i wspieranie GPU. Mogę jednak zdecydowanie powiedzieć, że każda nowa wersja jest wolniejsza od poprzedniej... nawet na lepszym sprzęcie, czasami nawet DUŻO BARDZIEJ wolniejsza. Dodatkowo funkcje, które pojawiły się w kolejnych odsłonach nie wniosą zbyt wiele do twojej pracy lub zabawy z tym programem. Zatem moja rada: zacznij swoją przygodę s Photoshopem np. od wersji CS1 lub CS2, gdyż taki CS4 może Cię zrazić swoją powolnością (jeśli masz nietęgiego kompa to tym bardziej)

Co do tutoriali.... nie chcę obrażać polskiego światka PSa, jednak niewiele wartościowego znajdziesz poradników polskojęzycznych. Od razu nastaw się na angielski. Prócz stron wymienionych wcześniej warto zainstalować sobie ADOBE MEDIA PLAYER (do ściągnięcia za darmo ze strony ADOBE) i wejść na ADOBE TV. Znajdziesz tam MASĘ poradników i sztuczek skierowanych głównie do początkujących. Dodatkowo są one ładnie i przejrzyście podane.

Jeśli mogę coś jeszcze doradzić... to zacznij naukę od dobrej książki, dzięki której systematycznie będziesz przyswajał zastosowanie poszczególnych narzędzi i poznasz filozofie samego PhotoShopa. Niestety tytułu Ci nie doradzę, gdyż po tylu latach pracy z PSem nie potrafię spojrzeć na książkę zbyt obiektywnie jako "początkujący" smile.gif . Wydawnictwo HELION sporo ich wydał i pewnie sporo z nich ich przyzwoitych.

Pozdrawiam
Pr0miL
CYTAT(barti1744 @ Feb 7 2009, 21:39 PM) *
NEO dobrze prawi, na sam początek najlepiej nauczyć się dokładnej obsługi najważniejszych narzędzi, przede wszystkim pen tool'a wink.gif Dzięki niemu można zrobić naprawdę niezwykłe rzeczy, ja nauczyłem się tak naprawdę jego obsługi dzięki TEMU.
Ze stron mogę polecić :
PSDTUTS - Znakomite tutoriale i artykuły
Abduzeedo - Jak wyżej
Good-tutorials - Tutoriale na każdym poziomie trudności - od banalnych po naprawdę wymagające jakiejś już wiedzy
deviantART - Największy znany mi zbiór pędzli, stocków, wzorków etc. pod jednym dachem wink.gif
Mam nadzieję, że co nie co stąd się przyda biggrin.gif

W takim razie ja mam pytanko, jeśli chodzi o tutorial : PEN TOOL. Tak naprawdę robiłem wiele rzeczy w photoshopie, ale nigdy nie mogłem pojąc do końca obsługi narzędzia PEN TOOL. Przechodząc do rzeczy, w zamieszczonym przez Ciebie tutorialu jest pokazana na wstępie legenda (oznaczenia). Mógłbyś mi dokładnie krok po kroku wytłumaczyć co robić przy punkcie kiedy występuje zielona ikonka (..to here. Now release.) ? Z góry wielkie dzięki za odp.

Pozdrawiam
barti1744
Pomarańczowe koło - pierwszy opisywany punkt
Białe koło z niebieską obwódką - kolejny opisywany punkt
Czerwone koło - miejsce gdzie należy kliknąć
Zielona punkt i linia - miejsce którędy ma iść linia, którą tworzysz poprzez naciśnięcie Alt'a i przeciągnięcie linii od punktu gdzie kliknąłeś (troche zagmatwałem tongue.gif )

Inaczej - klikasz w jakieś miejsce, naciskasz Alt i od punktu gdzie kliknąłeś wysuwasz linie wink.gif
Pr0miL
Sorki chyba trochę źle sprecyzowałem swoje pytanie... Do tego punktu już doszedłem z wysunięciem lini... Posłużę się twoim tutorialem, żeby zobrazować dokładniej o co mi chodzi. A więc zatrzymałem się na punkcie 6, wysunąłem linię, w jaki sposób przejść teraz do punktu 7 żeby powstało zaokrąglenie przy literce "P" ? Do czego służą te linie które wysunąłem (zakończone "kropką")...?

Z góry ogromne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
lisciuu
Ja powiem inaczej, tak jak każdy odpowiednie strony i tutoriale które były wymienione jest jeszcze : good-tutorials.com

no i ważna sprawa by photoshop był w wersji językowej angielskiej to ułatwi ci sporo, ponieważ większość tutoriali jest po angielsku. Ja od siebie polecam filmy autorsta lynda.com poczytaj na google o nich powinieneś też znaleźć na jakiś trackerach lepszych materiałów do nauki nie znajdziesz.
Dzaman
Jako że troche siedze w tym programie i mam z nim doczynienia dość często polecam Ci na poczatek zapoznanie z jakimis prostymi tutorialami smile.gif, oczywiscie jezyk standardowy ang w ps. dużo łatwiej sie pracuje i prawie wszystkie przykladowe przyklady zostaly napisane w tym jezyku. Życze powodzenia smile.gif
szwagier
zna ktoś morze jakieś strony z tutorialami ??
najlepiej w języku polskim
sunshine
CYTAT(szwagier @ Feb 23 2009, 22:09 PM) *
zna ktoś morze jakieś strony z tutorialami ??
najlepiej w języku polskim

Osobiście polecam http://www.graffik.pl/
mcq
A ja podzielam zdanie co poniektórych... najlepiej nauczyć się na blędach, postawić sobie za cel konkretną grafikę i próbować wykonać do skutku. Oczywiście tutoriale również mogą się przydać.
szwagier
sunshine dzięki za link
jak by ktoś miał jeszcze jakieś inne to czekam i wielkie dzięki
sotralentz
Mam na dysku 3 CD z filmami instruktażowymi do photoshopa jeśli jesteś zainteresowany to mogę to wrzucić na jakiś serwer lub jak wolisz na jakiegoś torrenta.
Napisz mi PM jak będziesz zainteresowany.
miczu13
ja mam tutorial jak zrobic strone internetowa
jak cos to pisz pm tongue.gif
Mak4veli
Poszukuję stronki z ogromną bazą darmowych czcionek do PS.
barti1744
Czcionki nie są tylko pod jeden program tongue.gif
Ja używam tylko http://dafont.com
Mak4veli
Tę znam, niestety nie ma tam czcionki (Univers LT Std).
barti1744
Zawsze możesz użyć jakiegoś zamiennika, co nie będzie trudne, bo dużo jest podobnych tongue.gif Albo kup tą biggrin.gif
9Kuki3
Ja osobiście ucze sie sam, bez tutoriali.
Nawet mi to wychodzi tongue.gif

A co do czcionek to tu na pewno znajdziesz coś dla siebie: http://www.webpc.pl/czcionki/
Torrenter
http://www.guildinn.com/ <- dobra nauka robienia sygnaturek zwłaszcza z grami smile.gif

http://gfx-realm.com/forum/ <- narazie problemy ze stroną ale dobra stronka smile.gif

http://planetrenders.net/ <- tez daje rade smile.gif

Jeśli szukacie czcionek, filtrów, pędzli tego od zarąbnia się jest na demonoid, zamunda wink.gif
di_kamilo
CYTAT
ja sie nie uczylem/ucze z tutoriali bo to troszke bez sensu

Dokładnie, wymyślić coś swojego i starać się to zrobić. Na początek może się przydać samo omówienie programu, a nawet samego tool boxa żeby wiedzieć jakie narzędzie jest do czego i to starczy. Wiadomo że w 2 dni nie będziesz masterem i tworzył realistycznych prac czy rysunków, jednak wszystko przyjdzie z czasem.

Grafika to obszerny dział więc najlepiej, według mnie, wybrać sobie co się chce robić,Digital Painting, grafika wektorowa, retuszowanie fotek, webdesign itp. i doskonalić się w tej dziedzinie.

A co do wersji to chyba według gustu, osobiście używam CS3 ENG, polska wersja w tym programie to zło smile.gif
slawek1989
Samemu poznawać Photoshopa to wielka frajda ale trzeba też podpatrywać najlepszych:) Poszukaj sobie filmy instruktażowe z serii Top Secret DVD lub jakieś wideotutoriale z serii cyfrografia to na pewno pomoże początkującym:)
teeos
na start to nawet tutoriale na youtube bedą dobre
Calli
Ja bym Ci radził na początku troche tutoriale robić a potem jak już się troche przyzwyczaisz i ogarniesz troche to możesz tutoriale urozmaicać samemu, jak poznasz wszystkie opcje i efekty popróbuj coś samemu, i wstaw na forum:)
czilis
Photoshop im nowszy tym lepszy, pozdrawiam.
przemekkaw
Ja polecam Tutoriale, które są dostępne na Youtube.
z nich także można sporo się nauczyć i można bardzo szybko znaleźć coś czego się szuka. Ja mimo sończonej grafiki komputerowej w dalszym ciągu z tego korzystam bo Photoshop jest to studnia bez dna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.