Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nokia N97
Torrent Invite > Dyskusja Ogólna > Dyskusja Ogólna > GSM i Fotografia
50WIK
Nokia prezentuje pierwszy telefon z wysuwaną klawiaturą. Konstrukcja podobna do Sony Ericssona Xperia X1, klawiatura wysuwana po obróceniu telefonu w lewo.
Urządzenie zostało wyposażone w dotykowy ekran 3,5 cala, aparat 5Mpix, wbudowaną pamięć 32 GB, nawigację GPS, łączność Wi-FI i HSPDA.

Całość będzie chodzić na nowym Symbianie S60 5 edition.

Ekran dotykowy ma rozdzielczość 320 na 640 pikseli.

Co ciekawe telefon wyposażona w radio z RDS, co jest rzadkością w Nokii.

Według producenta telefon w trybie rozmowy wytrzyma 400 minut, a podczas czuwania 430 godzin.

Planowane rozpoczęcie sprzedaży to drugi kwartał 2009, cena ma się kształtować na poziomie 550 euro.

od Siebie dodam że na tą nokie właśnie czekam, na wakacje powinno już być w abonamencie w 3dk smile.gif
Kuba1530
Hmm...
No jak by nie patrzeć, taka nokia zawsze mnie interesowała wink.gif
Ciekawe ile będzie kosztować na allegro.pl
CRC
Wypas cacko biggrin.gif ciekawe kiedy pojawi sie w polsce smile.gif
Quaoar
Rewelacja smile.gif
Następny mój fon będzie pewnie w takim stylu, więc ciekawa propozycja smile.gif
NEO
nawet nawet..tyle ze to już nie jest NOKIA na miano cyferki 9x bo to bardziej pasuje na 8x...z reszta nokia już pomotała te telefony a tak fajnie seriami wychodziły. nokie N90, N92, N93 i N93i to są N9x a nie to cos wink.gif
mrfame
CYTAT
2 kwartał 2009 roku smile.gif

Ciekawe bo w Chinach już jest do kupienia od kilku tygodni. W hurcie po 180-200 Euro za sztukę... biggrin.gif
50WIK
mrfame CECT i wszystko jasne :]
mrfame
Nie jestem taki pewien, sam zobacz http://www.neclit.com/product.asp?id=2312
50WIK
mrfame zdaje mi sie że to pdróbka, albo naciągacze wink.gif
Piter69
ładnie wygląda happy.gif

może i ja sobie ją sprawie jak będzie już w Polsce wink.gif
Wizzardos
W Chinach GiPhone'y tez sie pojawily przed wejsciem iPhonow.
W kwestii sprzedazy tej Nokii nie bede sie wypowiadal.

Jesli chodzi o sam telefon to na starcie ma juz jeden POWAZNY minus - Symbian.
mrfame
Generalnie ceny w Chinach są duuużo tańsze niż w gdziekolwiek na świecie. Mam znajomego, który kupuje sprzęt muzyczny z takich hurtowni jak ta z linku i zawsze jest zadowolony. Ale trzeba brać co najmniej 10 sztuk danego produktu i trochę poczekać bo transport idzie drogą morską. Czy te Nokie to są podróbki to nie wiem, ale są tam dostępne już kolo 2 miesięcy...
Mati90
CYTAT(Wizzardos @ Feb 17 2009, 18:26 PM) *
W Chinach GiPhone'y tez sie pojawily przed wejsciem iPhonow.
W kwestii sprzedazy tej Nokii nie bede sie wypowiadal.

Jesli chodzi o sam telefon to na starcie ma juz jeden POWAZNY minus - Symbian.

hehe, jak Symbian moze byc poważnym minusm, jesli nei nauczyles sie obslugiwac tego systemu i korzystać z jego dobrodziejstw to nie kupuj takiego telefonu, dla mnei to tylko Symbian , i tylko Nokia na symbianie i narazie zadna inna zabawka tego nie zmieni
PRE
Gdyby nie Symbian a Androi na pokładzie to od razu bym brał. Zoabczymy jaka będzie cena w PLAYu, bo mnie się akurat wtedy kończy abonament. Jeśli będzie w miarę dostępny, zastanowię się nad zakupem.
michaeledi
Ciekawy, zobaczymy jak się u nas pojawi, może się skusze.
Szymek
wygląda ciekawie bardzo ciekawie

symbian to zaleta, nie wada smile.gif
CenteX244
Wszystko full opcja tylko, żeby się nie okazała tak beznadziejna jak n95 czy n96. Sam widziałem już kilka wadliwych modeli tych serii....
Wizzardos
CYTAT(Mati90 @ Feb 17 2009, 18:33 PM) *
hehe, jak Symbian moze byc poważnym minusm, jesli nei nauczyles sie obslugiwac tego systemu i korzystać z jego dobrodziejstw to nie kupuj takiego telefonu,

Ze what?
Kurok
CYTAT
Całość będzie chodzić na nowym Symbianie S60 5 edition.

Kolejny klocek od Nokii.
He he Symbian w w takim telefonie. Podobny do SE X1 tyle tylko bardziej stylowy i z MS Windows Mobile.

Damm
ma moje będzie kolejnym niewypałem jak n96
ptgt
Największą wadą będzie brak Akceleratora 3D - to jest krok do tyłu w rozwoju dry.gif
seba1978
No to już wiem na jaki telefon czekam biggrin.gif
mit209
Telefon wyglada swietnie ale cena w Polsce na poczatku pewnie bedzie kosmiczna
50WIK
nokia trzyma sie kurczowo nowinek, jeżeli ta aceleracja ma zostać wprowadzona to nokia woli poczekać i sprawdzić jak to sie sprawuje niż dawać coś co jest nie przetestowane w ogóle jak by ktoś chciał to miał by PSP do gier a nie telefon smile.gif
toczas
Fajnie sie zapowiada. jednak na poczatku pewnie bedzie pow. 2k cena;/
dudi
telefonik wygląda ciekawie. A symbian z pewnością będzie zaletą. Do tego systemu operacyjnego trzeba się po prostu przyzwyczaić
Iskariota
Hm , ładna , i użyteczna marka mnie zadowala , bo NOKIA przeważnie ma b.dobre telefony , może sobie sprawię , zależy od ceny...
robus
CYTAT(Iskariota @ Mar 31 2009, 23:03 PM) *
Hm , ładna , i użyteczna marka mnie zadowala , bo NOKIA przeważnie ma b.dobre telefony , może sobie sprawię , zależy od ceny...

telefon ,pewnie przyjmie sie do duzych miast , na pogranicza napewno nie zda egzaminu , jak u mnie słaby sygnał brak 3g,
druga sprawa pewnie bateria tez szybko pada
000Qba000
full wypas sam bym taka chcial ;P ale jeszcze kilka lat chyba poczekam
Underos
Telefon solidnie wyposazony, podobny do iPhone'a ale nie wiem czy takie rozwiazanie wysuwania klawiatury bedzie dobre i trwale.
Niko123
Niezłe cacko z tego będzie
KamilSTI
Myślałem że telefon poniesie porażke gdyż soft był bardzo spowolniony i czesto sie zawieszał... Ale wspaniała nokia wypusciła update i tymsamym usprawnila swoj produkt smile.gif Ale napewno wyjdzie jeszcze pare Aktualizacji smile.gif Według mnie najlepszy telefon na rynku.... szkoda tylko że nie ma aparatu 8mpix
puma07
Dlaczego Symbian to dobra rzecz a zwłaszcza w tym telefonie ma dużo przywilejów
Oglądania filmów rożnych formatów z kompa oczywiście za pomocą programu
Nawigacja Satelitarna - Garmin

Telefon jest bardzo dobry lepszy procesor od pozostałych symbian nowszy ma więcej ram.
po prostu przenośny komputer.

Dlaczego to wiem ponieważ znam się dobrze na symbianie i posiadam telefon z symbian.
niceone82
Telefon może jest świetny ale cena jest zaporowa. Mam nadzieję, że w przyszłości telefon bardzo potanieje.
Dean
Za rok będzie 2x tańszy aż wejdzie coś nowego, ale na prawde cena masakra ;/
golota
Telefon wcale nie jest swietny. Jestem nim wrecz rozczarowny. 2 miesiace temu stanalem przed wyborem iphone 3GS i n97. Jedno szczescie, ze wybralem iphona pomimo, ze bylem fanem nokii. Kolega tydzien temu kupil ta nokie i musze przyznac, ze wiekszego gniota nie widzialem. Fak, porownuje go do iphona ale nokia naprawde sie nie popisala. Wykonanie jest fatalne moim zdaniem a ekran dotykowy zenujacy w porownania do apple. Bateria trzyma podobnie, czyli slabo. Wyswietlacz kipski itd. Mozna by wymieniac godzinami. Jezeli ktos ma wybor to polecam opcje, ktora ja wybralem.
Damm
@up
widać, że się nie znasz, twoja strata...
golota
Nie chodzi o to czy sie znam czy nie, poprostu wyrazam swoja opinie na temat jakiegos produktu. Wole sie nie znac i miec telefon z ktorego bede zadowolony, niz sie znac i miec telefon, ktorego nie chce miec. Chyba to jest logiczne.
mroczny
Moim zdaniem n97 była by interesującym telefonikiem gdyby kosztowała ok 1350 zł a nie jak obecnie 1900 !

Fakt ma naprawdę ładny wygląd i dobrą klawiaturę qwerty, ale to jedyne ponad przeciętne cechy którymi może się poszczycić, to trochę zbyt mało by żądać za telefon prawie 2 tys.

We wcześniejszych postach ktoś wymieniał jeszcze m.in.
-dobry procesor - niestety o ARM 11 (434 MHz) zastosowanym w n97 można powiedzieć co najwyżej że był dobry ale 2 lata temu(to ten sam procesor co w 5800 tylko z podniesionym taktowaniem) Dla porównania:Nokia E52 - ARM 11 – 600 MHz ;Nokia N86 8MP – ARM 11 - 434 MHz;Nokia E52 - ARM 11 – 600 MHz;Phone 3G 620 MHz;HTC Touch Diamond 528 MHz;Samsung OMNIA 624 MHz;HTC T-Mobile G1 528 MHz; omnia hd 800mhz; toshiba tg01 1ghz.
-więcej pamięci ram -każdy z wyzej wymienionych telefonów ma co najmniej 128 mb ramu(tyle ma n97) , w przypadku telefonów htc już od dłuższego czasu standardem są co najmniej 192 mb

-co do symbiana zastosowanego w nokii to jego możliwości też nie są moim zdaniem zbyt oszałamiające jest dobrym systemem ale nic poza tym, nie ma nic czym mógł by zabłysnąć na tle konkurencji.
W przypadku mp3 n97 odpada w przedbiegach z np.iphonem,organizowanie muzyki za pomocą samego telefonu i poruszanie się po bibliotece która ma kilka tyś. utworów grozi przedwczesna siwizną(wiem z własnego doświadczenia).
- jako mobilne urządzenie do przeglądania internetu 97 też brakuje sporo do konkurencji z powodu przeglądarki która pozostaje nadal w tyle za safari czy przeglądarce systemu android.Opera mobile mogła by ratować sprawę ale z racji z tego ze na samym starcie zżera prawie 90mb ramu, już po kilku minutach w 97 wyskakuje komunikat o braku pamięci.to samo tyczy się klienta email.
- jako telefon biznesowy też nie ma za wiele do zaoferowania w porównaniu z fonami z W.M.

Ja tam zaczynam ciułać na nokie n900, uwazam ze jest ona tym czym powinna być n97.
MaroSPS1987
Mam n96:) Na razie jeszcze mój status nie pozwala mi na zakup takiego cacka ale za kilka miesięcy jak pójdzie w dól kto wie? Telefon świetny.
Damm
@Mroczny: ja tel. kupiłem (nowy) za 1500zł, a nie jak piszesz 1900 (oczywiście allegro)
cyberneo
Powiedzmy tak. Jeśli jest tak badziewna jak E90 to postoje poczekam na kolejny model ...
Damm
CYTAT(cyberneo @ Dec 25 2009, 05:25 AM) *
Powiedzmy tak. Jeśli jest tak badziewna jak E90 to postoje poczekam na kolejny model ...

Nie wiem co Ty porównujesz, przecięż E90 to wogóle inny świat, bez dotykowego ekranu i ze starym symbianem (9.2).
Przykład kompletnie nie trafiony...
cyberneo
Kolego mówiłem o klasie tel. no i kosztach zakupów ... ( A w tym jest duże podobieństwo).

Damm
Podobna klasa telefonów? Tym stwierdzeniem dajesz nam do zrozumienia, że się nie znasz. Podobne ceny? Zobacz po ile chodzi n97, a po ile e90, różnica jest duża.
cyberneo
Damm ciężko się z Tobą dyskutuje.

Marny z Ciebie rozmówca - ciesz się Swoją N97 i nie pozwalaj mieć nikomu własnego zdania ...

Z mojej strony EOT.
NBLdK
To już wiem na jaki telefon zamienie 5800 wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.