Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ROD i E74, naprawa: łatwa czy trudna ?
Torrent Invite > Pomoc > Komputery | Hardware | Konsole
Gazdolina
Witam.
Zastanawiam sie czy mozna naprawic konsole xbox360 z takim bledem z malymi zdolnosciami i dostepnymi informacjami w internecie?
Interesuje mnie czy kazda pasta termowodzaca bedzie pasowac? Czy wystarczy tylko ja wymienic aby wszystko bylo sprawne? Czy w łatwy sposob mozna rozkrecic i zakrecic konsole aby dostac sie do odpowiedniego miejsca jakim jest układ graficzny?
Obecnie mam konsole z bledem e74 i kupiełem ta paste: http://allegro.pl/item636598891_ag_chemia_...zewodnosci.html
Prosze o jakies rady, pomysły, sposoby,
Z gory dzieki
Pozdro
Piter69
moja rada, oddaj do naprawy sam nic nie próbuj smile.gif zaczniesz się bawić, naprawisz, pochodzi tydzień, dwa, a potem już nie będziesz mógł jej W OGÓLE naprawić . . . także serwis jakiś, ja tak zrobiłem oddałem do naprawy smile.gif
50WIK
pasta jest słabiutka, lepsza była by 99% srebra. a co do rozkręcania konsoli idź z tym do kogoś kto sie zna bo z autopsji wiem że można uszkodzić konsolke.
Gazdolina
Piter69, konsola byla w naprawie rok temu na ten sam blad e74 i wydałem 200zł na naprawe, po roku znow ten sam problem, pomyslalem ze sam sie zajme naprawa aby nie wydawac pieniedzy skoro i tak pozniej bedzie to samo smile.gif
50WIK, zakupilem ta paste tez do procka p4 1.8- do tego bedzie ta pasta odpowiednia?
Jaka polecasz na przyszlosc paste do xbox-a? Na wyprobowanie sprobuje uzyc tej ktora zakupilem ( bo co mi szkodzi:) )
Czekam na wasze odpowiedzi smile.gif
Piter69
no to jeżeli chcesz się sam pobawić z naprawą to na youtube są różne filmiki i porady jak samemu naprawić i jaka pasta najlepsza jest, jak Ci się chce to szukaj wink.gif
Gazdolina
Pewnie posiedze tez na youtube i poszukam sposobow smile.gif Bede tu czesto zagladał, moze ktos podsunie dodatkowe pomysly smile.gif
Z gory dzieki smile.gif Piter89 i 50WIK wam tez dzieki za odpowiedzi.

Dajcie znac czy ta pasta ktora jest w linku z pierwszego postu bedzie pasowała do procka pentium 4 1.8GHz ?
Vitek
Silikonowa pasuje praktycznie wszędzie, tylko że są dużo wydajniejsze pasty. Jak nie planujesz kręcić, to będzie ok.
Gazdolina
Dzięki Vitek, a wiec o procek sie nie martwie smile.gif, tylko zastanawiam sie jak wytrzyma uklad graficzny w X360 z ta pasta xD
50WIK
słabo. Ta pasta do p4 i Sempronów sie nada ale wyżej tak jak grafika w xie to nawet bym sie nie bawił

chyba silver cool kupowałem ostatnio i w xie chłodzi świetnie świtnie.
Gazdolina
Dobra, znalazłem odpowiednia paste za 20zł z przesyłka na allegro, sproboje z ta pasta a jakby sie cos dzialo to mam nadzieje ze zdarze z wyłączeniem konsoli i zaopatrze sie w ta paste gdzie jest 99,9% srebra
50WIK
http://allegro.pl/item639332625_arctic_sil...rzewodzaca.html ta bedzie dobra smile.gif
Gazdolina
Własnie ta paste mialem na oku:) a jeszcze mam takie pytanie, jak to jest z nakładaniem tej pasty? Ile jej trzeba nalozyc aby bylo optymalnie? Czy przez zle nalozenie jej moga byc przykre konsekwencje ?
50WIK
obyś nie polał po układach, tylko tam gdzie jest miejsce. 1/3 tubki jak dasz powinno być ok.
Gazdolina
A ta moja tubka ma 7g, to 1/3 jej pojemnosci mam nalozyc? Nalozyc mam tylko i wylacznie na ta "plytke metalowa" karty graficznej?
50WIK
tak. Zresztą sam zobaczysz ile styknie.
Gazdolina
Ok, to juz wiem jak nalozyc ta paste smile.gif A moge zwykłym patyczkiem do uszu nalozyc pasate? Bo mi nie dolaczyli jakiegos pedzelka do tego, a ta stara paste to mam zmyc zmywaczem do paznokci?( o tym wyczytałem gdzies w necie)
50WIK
jakieś stare perfumy bądź spirytusem zmyj, a nakladać patyczkiem to szaleństwo. To taka strzykawka jest niczym nie nakładasz.
Gazdolina
Stare perfumy sie znajda smile.gif Paste mam w tubce a wiec moge z tego wycisnac dosc rownomiernie czy moze na srodek odpowiednia ilosc nalozyc i przy docisnieciu ukladu chlodzenia sie odpowiednio rozprowadzi? xD
kaktus8362
Jak koledzy wyżej konsola do kogoś kto się tym bawi a pasta hhmmm sylikony szybko schną ja osobiście używam pasty zelmana w kompie i nie narzekam ogólnie pasta z srebrem daje do 40% lepszy efekt i wolniej schną
pasta << zerknij

Pastę w malej ilości rozprowadzi po powierzchni procesora nie za dużo bo wypłynie i nie za mało w jednym miejscu bo nie obejmie , delikatnie nawet zapałką rozprowadzić w miarę równo
50WIK
nałóż na środek i dociśnij, Grafike czy tam procesor z radiatorem samo pod wpływem nacisku sie rozprowadzi.
Gazdolina
Dobra a wiec juz wiem jak nalozyc odpowiednio paste, na przyszlosc bede pamietał o tym jaka paste kupic a konsola i tak sie sam zajme, najwyzej sie nie uda ale jak sie uda to przynajmniej zaoszczedze i tak wydane w bloto pieniadze i na przyszlosc znow bede mogl sam naprawic konsole przy niewielkich kosztach.
A odnosnie otwierania x360, czy moge natrafic na jakies prolemy z jej otwarciem i czy moge cos uszkodzic( przerwac jakies kabelki itp.) ?
Piter69
nic tam żadnych kabelków nie uszkodzisz, jedynie możesz sobie zatrzaski połamać jak nie będziesz uważał no i plomby pozrywać o ile są wink.gif
Gazdolina
Plomby nie ma bo konsola rok temu byla w prywatnym serwisie, czyli nie uszkodze swojego X360 mechanicznie podczas probny naprwy smile.gif, bede musial zobaczyc gdzie sa te zatrzaski aby sie do kazdego dostac xD
Razorback2
CYTAT(Gazdolina @ May 27 2009, 15:51 PM) *
Dajcie znac czy ta pasta ktora jest w linku z pierwszego postu bedzie pasowała do procka pentium 4 1.8GHz ?

Silikonem panie to się nic nie zrobi. http://allegro.pl/item646238525_arctic_sil...rzewodzaca.html

Dużo lepsza, a P4 grzeje się jak diabli.
Gazdolina
Pozyjemy zobaczymy, teraz wiem ze silikon jest slaby ale skoro juz kupilem to chce go wyprobowac, moze nie bedzie az tak tragicznie smile.gif
50WIK
nie dawaj silikonu do xa. !! bo konsoli juz sam pan bóg nie uratuje.
Piter69
żaden silikon !!!! popali Ci i spali procka, TYLKO pasta termo przewodząca nic innego !!
Gazdolina
Ok, to jutro zamawiam ta paste ze srebrem 99,9% do xbox-a a dzisiaj zalatwie sprawe z tym prockiem p4 1.8 pastą silikonową.
Gazdolina
Wymieniłem paste na nową i dalej ten sam błąd e74, zastanawiam sie czy to wina kabla czy jakiegos "tranzystora" (wyczytałem o tym w necie), jakby ktos miał jakis sprawdzony sposob to proszę o pomoc z gory dzięki.
Pozdro xD
Piter69
załóż sobie konto i poczytaj tu

http://xboxonline.valhalla.pl/index.php?showtopic=8704
Gazdolina
Dzięki Piter za dobry link, sporo ciekawych rzeczy piszą, Wielki PLUS dla Ciebie smile.gif
Piter69
to jest stronka poświęcona właśnie TYLKO x360 smile.gif więc miłego czytania smile.gif
Gazdolina
Sporo tego czytania ale mysle ze warto, powinienen miec po takim studiowaniu lepsze pojecie co w tym xsie piszczy smile.gif
50WIK
http://www.cyber-zycie.pl/Blog/Wpisy/xbox-360-e74-error takie cos z google. :-)

edit- jak chcesz możesz jeszcze zamówić obudowe do pc wiatraczki z 3-4 dodatkowe. umieścić tak żeby był dobry przepływ powietrza i masz 3x lepiej chłodzoną konsole dzięki większej przestrzeni.
Gazdolina
WIK to juz przerobiłem, ale z tego artykułu nie wynika nic co mogłoby mi pomoc, za info dzięki, doceniam to ze zechciało Ci się szukac informacji na moj temat smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.